Basketclub Olumpia

Basketclub Olumpia

Basketclub Olumpia

De eerste basketbalcub, Kortrijk Sport, werd in 1945 opgericht. Olumpia kon vanaf de start onmiddellijk op het basketveld van het college spelen (het veld was aangelegd door EH Vandenbussche die de sport promootte– o.m. de jeugdolympiades samen met Kamiel Verelst, directeur van het lagere); vanaf 1957 konden ze ook op de overdekte Veemarkt terecht.
De schoolploeg maakte onder opeenvolgende namen furore in de hoogste klasse. Op deze foto staat basketbalploeg Olumpia met trainer René Mol (met bal) en rechts van hem priester Jan Carreer. Deze laatste mocht van zijn principaal ook zelf meespelen met zijn ploeg maar dan niet in korte broek zoals zijn ploegmaats. Hij speelde in lange broek en moest direct na de match zijn soutane weer aantrekken.
EH Delannoy, priester leraar aan het St Amandscollege bedacht de naam Olumpia (en niet Olympia). Hij was eerste proost voor de sport, maar die niet lang actief was.
Naast Kortrijk Sport waren er in die tijd nog Kortrijkse clubs : Olbak ( Atheneum ) en Western ( de ploeg van de elektriciteit maatschappij aan de Diksmuidekaai )
Op de foto staat o.m Willem Dedeken, lic.LO, leraar aan het atheneum, en bezieler van Olbak.
Na zijn benoeming aan het college werd Jan Carreer vrij vlug de bezieler van de basket, met de gekende successen van zijn collegeploeg.
Voor de begeleiding van de jongeren werd hij geholpen door Roger Vancraeynest, directeur van het lagere.
Het eerste basket veld was uit gravel, brique pilée, dat om het jaar moest omgespit worden, anders te glad.
Het terrein werd nadien in stenen tegels aangelegd dankzij het bouwbedrijf Callewaert.
Er waren gradins rond gebouwd zodat de supporters niet meer op de zijlijnen van het veld kwamen te staan ...

Object hiërarchie: 1 items