Stadsbeelden: Drie Hofsteden

Stadsbeelden: Drie Hofsteden

Stadsbeelden: Drie Hofsteden

Woonwijk Drie Hofsteden

De wijk Drie Hofsteden werd gerealiseerd binnen het BPA, goedgekeurd in 1963. Deze wijk wordt begrensd door de Oudenaardsesteenweg, de Hugo Verriestlaan, de spoorweg en de Bremlaan.
De naam van de wijk is ontleend aan de drie hofsteden, die in deze buurt stonden : Vierschaar ten Akker, Klessenare enTen Ackere.
In 1959 besloot de Kortrijkse Gemeenteraad tot de aankoop van 17ha landbouwgrond voor de aanleg van een park en sociale woningbouw door de maatschappij De Goedkope Woning.
Binnen de Drie Hofsteden kunnen verschillende bouwfases onderscheiden worden in de periode 1962-1974. Naast verkavelingen met individuele woningen werden ook twee flatgebouwen opgericht. Deze vorm van hoogbouw was nieuw qua concept. Het complex, dat in 1968 werd gerealiseerd, was 89 meter lang en 33 meter hoog en daardoor het grootste dat tot nog toe in Zuid-West-Vlaanderen was gebouwd. Binnenin was veel aandacht voor comfort en functionaliteit. Tevens waren parkeergarages voorzien Momenteel zijn de twee appartementsgebouwen nog altijd in eigendom van maatschappij De Goedkope Woning. Een aantal van de individuele woningen zijn reeds verkocht en in privé-eigendom.
Naast het sociale woningbouwproject was nog ruimte voor de aanleg van een park.
Het park is genoemd naar de gebroeders Van Raemdonck. De blikvanger in het park is de langwerpige visvijver met eiland.

Object hiërarchie: 1 items

Locatie