Gentsesteenweg 37

Gentsesteenweg 37

Gentsesteenweg 37

Het herenhuis met gevel in neo-Vlaamse-renaissancestijl dateert van 1897. Achteraan is een vijfzijdige "orangerie" geïnspireerd op de Moorse architectuur. Het interieur is deels behouden en recent gerenoveerd. Je kan er een klein optica museum en een kunstgalerij bezoeken. Aansluitend is er aan de Vlaanderenkaai een industrieel pand dat herinnert aan de bedrijvigheid aan het kanaal.

Beschrijving:
Eclectische herenwoning gebouwd in 1897 cf. medaillon topstuk met obelisk, vermoedelijk naar plannen van de Kortrijkse architect C. Van Houtte. Beschermd als monument. Imposante bakstenen lijstgevel rijkelijk uitgewerkt in neo-Vlaamse-renaissancestijl cf. o.m. palmetten, arduinen diamantkoppen van fries en muurdammen en peen- en wortelmotief in arduinen erker.
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak. Sterk horizontale gevelgeleding door de kordons, doorgetrokken boven- en onderdorpels, druiplijst, muurbanden en kroonlijst op consoles. De bekroning van de puntgevel werd gebaseerd op het klassieke aedicula- of tabernakelvenster.. Achtergevel gemarkeerd door vijfzijdige "orangerie". Fraai uitgewerkte houten constructie aanleunende bij de Moorse architectuur cf. de veelpas- of waaierboog.
Deels behouden interieur. Centrale gang links en rechts geflankeerd door een enfilade van salons. Gang met behouden marmeren vloer, bepleisterd plafond beschilderd met florale motieven; houten paneeldeuren en vleugeldeuren met supra-porta (reliëf met rankmotieven). Salon aan de straatzijde met behouden planken vloer, houten lambrisering met stucwerk, bepleisterd en beschilderd plafond met kooflijst en rozet. Ingebouwde kasten met glas-in-looddeuren. Salon aan de tuinzijde: houten lambrisering met stucwerk. Vlak bepleisterd plafond met rozet; omzoming door beschilderde florale motieven. Aansluitend vijfzijdige aanbouw. Rechts van de centrale gang twee opeenvolgende salons en "veranda". Salon aan de straatzijde met behouden planken vloer, bepleisterd en beschilderd plafond met ovaal veld met sjablonering. Marmeren schouwmantel met zuilen. Aangepast middensalon met vierledige deur met glas-in-lood, leidt naar de "orangerie". Cementtegelvloer, cassettenplafond.
Vlaanderenkaai: Op het nr. 7 lag de N.V. Hydra, gasapparaten en keukenmeubelen, en vroeger de oliefabriek van Vanhoutte. Ernaast lag de apprèts Nolf en daarna de stapelplaats van de firma G. Vandendriessche.

Object hiërarchie: 1 items

Locatie