Minneke, het Bissegemse vlassersmeisje

Minneke, het Bissegemse vlassersmeisje

Minneke, het Bissegemse vlassersmeisje

Naar aanleiding van de herinrichting van het dorpsplein in 1998 nam de Culturele Werkgroep Bissegem het initiatief om een beeld te plaatsen. De inspiratie vond men in het populaire volksliedje 'min ne kjè naor Bissegem gewist'. Als thema werd gekozen voor een huwelijk tussen het rijke vlasverleden, de Leie en het ‘meisje in haar deurgatje’ uit het bovenvermelde liedje. Een tiental kunstenaars dienden een voorstel in. De jury selecteerde het ontwerp van Jef Claerhout. Zijn interpretatie geeft een volkse en ongekunstelde weergave van het opgegeven thema. Een levensgroot meisje staat in de halve deur van een vlasserskamer, waar de botenkoper zijn vlas aan de kopers etaleerde en waar de vlassersdochter zich het hof liet maken. Het is een kunstwerk dat de eigenheid van Bissegem uitstraalt en waar de Bissegemnaar zijn dorpsgeest in terugvindt. Werkgroep Minneke organiseert in de maand juli de Minnekesfeesten.

Claerhout Jef (Tielt, 1937)
Woont in Sijsele en heeft een atelier in Oedelem.
Hij werkt met brons, metaal of geel koper, dat vorm krijgt door las- en smeedwerk. In 1971 kreeg hij de Prijs Malpertuis, genoemd naar een werk van Jean Ray (John Flanders).
Net als deze schrijver heeft Claerhout oog voor de fantastiek van het alledaagse. Zijn werk verwijst vaak naar volksfiguren, sprookjes of legendes. Zijn beelden, steeds op mensenmaat, richten zich tot de man in de straat. Claerhout kiest voor een simpele, levende en spontane kunst, soms met een vleugje humor. Het monumentale of het pretentieuze van de moderne kunst is niet aan hem besteed.
Bekende beelden van hem zijn te zien in Leuven (‘Fonske, de eeuwige student’), Brugge (‘Papageno, Vliegende Koetsier’), Damme, Sijsele enz.

Object hiërarchie: 1 items

Komt voor in:

Locatie