Rhizome

Rhizome

Rhizome

RHIZOME STRUCTURES

Kunstenaar: Tom Dekyvere, is afkomstig van Heule-Watermolen Kortrijk.
Them Sculptures exploreert de diepere lagen van de werkelijkheid en van de psyche, wat hetzelfde is. Net als de alchemisten van vroeger gaat Tom Dekyvere op zoek naar onvermoede verbanden, naar de grenzen tussen natuur en technologie, tussen mens en robot, tussen dode en levende materie.
Them Sculptures is een project dat volop in beweging blijft, constant evolueert en transformeert volgens stochastische principes in onbekende codes met schijnbaar ondoorgrondelijke formules uit redundante data. Ook de onzichtbare werkelijkheid, het equivalent van ons collectief onderbewuste, wordt verkend.

Concept
Rhizome Structures is een creatie van Tom Dekyvere en een blijvend aandenken aan de tijdelijke touweninstallatie op de Collegebrug tijdens het stadsfestival 'De Grote Verleieding' 2015. Beeldend kunstenaar Tom Dekyvere van Them Sculptures, toverde drie maanden lang de Collegebrug om tot een spektakel met strak gespannen fluorescerende touwen die opgelicht werden met lichtmodules. Naar het voorbeeld van het origineel maakte de kunstenaar een stalen maquette die een vaste plaats krijgt langs de Leieboorden. Het is opgevat als een open cocoon.

De driehoekige structuren zijn zoals de rizoom, de vertakkingen van punt tot punt bij een wortel. Zoals je ook bij mensen van de ene persoon naar de andere kan linken zonder dat die elkaar kennen. Je kan het zien als een parallelle vergelijking met de natuur waar bomen die 10 meter van elkaar staan via hun wortels toch elkaar raken." Het kunstwerk heeft volgens de kunstenaar ook betrekking op individualisme en menselijke interactie: de frictie van de natuur en de moderne mens. "Vooral het contrast tussen geometrische en organische vormen, tussen rationeel en emotioneel gedrag en onze positie tegenover wetenschap en de
natuurlijke omgeving zijn verwerkt in dit werk. Je kan je afvragen of het een speeltuig is, een kunstwerk of gewoon cultuur. Tom Dekyvere ziet de sculptuur als een rustpunt in de natuur en langs de Leie, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en praten.
Materiaal
Het kunstwerk is een geverfde stalen constructie van binnendiameter 4 meter . Het gebruikte staal is op heden geschat op 30-30mm met een 3mm wanddikte.
De staalplaten in driehoek vorm worden op verschillende plaatsen bijgevoegd . Het geheel is verankerd in een betonnen sokkel van waaruit 3 openingen
voorzien zijn voor afgedekte led buitenverlichting. Deze zal worden gestuurd met een timer . Het staal zal worden afgewerkt met verf, en krijgt met de jaren
een natuurlijke patina . Deze vergankelijkheid creëert een ruwer oppervlak , dat intenser zal worden met de tijd .

Locatie: Leieboorden
2015

Object hiërarchie: 1 items