Balk 4 Simson en Delila.jpg

Balk 4 Simson en Delila.jpg

Balk 4 Simson en Delila.jpg

De Raadszaal op de eerste verdieping van het stadhuis heeft een plafond met stevige, lange eiken balken. De uiteinden van vier houten overspanningen hebben elk een kleurrijk beschilderde versiering. De acht afbeeldingen horen samen. Ze stellen elk een vrouwenlist voor, en de inspiratie daarvoor komt uit de Bijbel, uit de Oudheid of uit middeleeuwse volksverhalen.
De vierde balksloof links vertelt de legende van Simson en Delila uit het Oud Testament (Richteren, 16). Door God aangesteld als “richter” of leider van het volk van Israël, trok Simson ten strijde tegen de Filistijnen. Hij was zo sterk dat hij zelfs met één ezelskaakbeen duizend van zijn vijanden kon verslaan. Maar toen beging hij de fout een Filistijnse vrouw, Delila, tot zijn minnares te nemen. Zij ontfutselde hem eerst het geheim van zijn bovenmenselijke kracht. Tot drie maal toe gaf hij haar een onjuist antwoord. Maar, ze bleef geduld oefenen en kreeg uiteindelijk toch de waarheid te horen. Zijn kracht lag in zijn haar, dat sinds zijn geboorte nog nooit was geknipt. Toen Simson bij zijn vriendin in slaap viel, werd het vonnis uitgevoerd.
We zien in het midden van de smalle rij figuren Simson die ligt te slapen. Zijn hoofd rust op de schoot van Delila, die hem zijn kruin kaal scheert of knipt. Tegelijkertijd wordt door een derde personage zijn linker oog uitgestoken met een scherpe lans. Dit laatste gebeurde pas na de uitlevering van Simson aan zijn vijanden.

Object hiërarchie: 1 items