Balk 2 Phyllis en Aristoteles.jpg

Balk 2 Phyllis en Aristoteles.jpg

Balk 2 Phyllis en Aristoteles.jpg

De Raadszaal op de eerste verdieping van het stadhuis heeft een plafond met stevige, lange eiken balken. De uiteinden van vier houten overspanningen hebben elk een kleurrijk beschilderde versiering. De acht afbeeldingen horen samen. Ze stellen elk een vrouwenlist voor, en de inspiratie daarvoor komt uit de Bijbel, uit de Oudheid of uit middeleeuwse volksverhalen.
Deze balk toont de middeleeuwse geschiedenis van Phyllis (ook genoemd Campaspe of Funesta) en Aristoteles. De geleerde oude Griekse filosoof was de leraar van Alexander de Grote. Deze veldheer had een favoriete minnares, Phyllis. Op een dag waarschuwt Aristoteles zijn leerling ervoor dat vele sterke mannen ten val gebracht worden door een vrouw. “Besteed niet te veel aandacht aan je minnares”, is zijn wijze raad. Phyllis verneemt dit en besluit Aristoteles te straffen. Zij verleidt hem, en brengt hem ertoe zich als een rijdier voor haar te gedragen.
Op het balkuiteinde zien we Aristoteles met een tulband op het hoofd. Hij beweegt zich op handen en voeten naar links, met een versierde teugel met bit in zijn mond. Schrijlings op zijn rug zit Phyllis, met lange rokken. Zij hanteert een zweepstok. Ze draagt een radspoor aan haar hiel. Enkele toeschouwers staan er lachend bij, wat de vernedering voor de oude, wijze man compleet maakt.

Object hiërarchie: 1 items