Balk 5 Sisera en Jael.jpg

Balk 5 Sisera en Jael.jpg

Balk 5 Sisera en Jael.jpg

De Raadszaal op de eerste verdieping van het stadhuis heeft een plafond met stevige, lange eiken balken. De uiteinden van vier houten overspanningen hebben elk een kleurrijk beschilderde versiering. De acht afbeeldingen horen samen. Ze stellen elk een vrouwenlist voor, en de inspiratie daarvoor komt uit de Bijbel, uit de Oudheid of uit middeleeuwse volksverhalen.
Een Oudtestamentisch verhaal, dat van Sisera en Jaël, komt uit het boek der Richteren. De gevreesde generaal Sisera, aanvoerder van de Kanaänieten, leidde een leger van negenhonderd bemande strijdwagens. Wat konden de Israëlieten hiertegen beginnen? Gelukkig bracht God het vijandelijke leger in verwarring. Een onweer barstte los en de strijdwagens zakten weg in de modder. Toch wist de generaal te ontsnappen. Hij vond onderdak bij Jaël, de vrouw van een bevriende familie. Zij bood hem te drinken en stelde hem gerust, tot hij uitgeput in slaap viel. Dan dreef ze met een hamer een tentpin dwars door zijn slapen, de grond in. Hij was dood. Zoals in de voorspellingen geuit was, had uiteindelijk een vrouw de vijand van Israël (letterlijk) ten gronde gericht.
Op de balksloof wordt een liggende man in wapenrusting door een vrouw belaagd. Ze houdt een scherpe pin tegen zijn slaap, klaar om met een hamer toe te slaan. Het zwaard van de man ligt aan zijn zijde.

Object hiërarchie: 1 items