Groot gebonden marmer

Groot gebonden marmer

Groot gebonden marmer

De sculptuur ‘Gebonden marmer’ werd in 1990 aangekocht en maakt deel uit van de collectie van de vzw Stedelijke Musea Kortrijk. De kunstenaar Paul Van Rafelghem (° Brugge 1936) woont en werkt sinds jaren in Kortrijk.
‘Groot gebonden marmer’ is een reflectie op het materiaalgebruik in de beeldhouwkunst. Het is een werk dat de waarde van het materiaal zelf in vraag stelt. Het marmer, harde en edele steensoort bij uitstek, wordt bij Van Rafelghem plots een soepele en buigzame materie die wordt samengebonden als een banale plastiekzak. Dit verrassend gebruik van de materie is een constante in het werk van Van Rafelghem.

Tot 2008 was het werk opgesteld in een waterpartij vóór de Hallen (XPO).
Bij de heraanleg van de site Xpo Kortrijk werd beslist om de sculptuur niet meer terug te plaatsen. In 2009 werd de sculptuur van de Hallen, na restauratie door de kunstenaar, naar het voormalige Broelmuseum gebracht.

In 2015 werd in onderling overleg met de kunstenaar onderzocht om het werk te plaatsen ter hoogte van de strooiweide op Hoog Kortrijk , op een ponton in het midden van de vijver , met een beloopbare passerelle die leidt tot de sculptuur.

Groot gebonden marmer is een iconisch werk voor Paul Van Rafelghem. Urbanist Alberto Secchi, ontwerper van de begraafplaats, vond dit het mooiste kunstwerk in Kortrijk.
Groot gebonden marmer weegt 8 ton. Het is vervaardigd uit marmer en ligt op een laag lood, het geheel wordt vastgehouden met een touw.

Object hiërarchie: 1 items