Reuzin Minneke van Bissegem

Reuzin Minneke van Bissegem

Reuzin Minneke van Bissegem

Bertrand Coussens, één van de organisatoren van de septemberkermis, ook betrokken bij de jaarmarkt e.d. , kwam in 2014 met het idee om een nieuwe Bissegemse reus het licht te laten zien , nl. Minneke. De inspiratie komt van het standbeeldje op de Bissegemplaats, het “meisje in haar deuregatje” uit het liedje “Minne kjé noa Bissegem gewist”. Dat deurgat verwijst naar een typisch fenomeen in vlassersgemeenten : de halve deuren van de magazijnen van de botenkopers. Botenkopers traden op als tussenpersonen tussen de vlasproducenten en de vlasverzenders. Ze woonden meestal langs de grote invalswegen naar Kortrijk of in de buurt van de verzendhuizen.
Bissegem met zijn vele cafés (en een kazerne) was ook een populaire plek om eens de bloemetjes buiten te zetten.
De reus zag het licht op 2 mei 2015 . Er werd een akte van geboorte opgestelde getekend door o.m. burgemeester Vincent Van Quickenborne, peter Wout Maddens, meter Marieke Benoit en leden van het schepencollege en de Bissegemse reuzengilde. Reus Rollo was getuige.
Het hoofd en de handen zijn gemaakt door Geneviève Hardy uit Borgerhout. Lieve Lieckens zorgde voor de mand van wilgentakken. Marieke Benoit uit Bissegem maakte de kledij. De reus is 3,50 meter en kan gedragen worden door één persoon.
In 2015 was er toenadering met Rietje Vlas uit Sente maar het bleef bij een eenmalige date. In september 2016 organiseerde Bissegem een reuzenstoet “Minneke & Friends”
Geestelijke vader Bertrand Coussens overleed in 2016. In 2017 wordt hij zelf vereeuwigd als reus.

Object hiërarchie: 1 items