Ziro met Saȋke - José Vermeersch

Ziro met Saȋke - José Vermeersch

Ziro met Saȋke - José Vermeersch

BISSEGEM Ziro met Saȋke

Locatie: groenzone OC De Troubadour
Kunstenaar: José Vermeersch

Bissegem is de geboorteplaats van José Vermeersch. (° Bissegem 1922 – 1997 Lendelede).
Sculptuur Ziro met Saȋke: bronzen sculptuur - hoogte 143cm - collectie Stedelijke Musea Kortrijk.
Het beeld is een bronzen afgietsel van het terracotta beeld dat in 1970 werd aangekocht.

Beschrijving:
Bronzen beeld met een voorstelling van een geknielde naakte vader die met open armen, balancerend, een kind op de schouders draagt. In dit beeld komen de drie basiselementen van de keramiek van Vermeersch tot uiting. De bijzondere houding en gebaren trekken de aandacht. De hypnotische blik verdiept de gewaarwording en de gebakken klei/brons (?) tenslotte openbaart de uitgesproken aarde- en streekgebondenheid van de kunstenaar. Hij sluit echter tevens aan bij de grote archeologische wereldbeschavingen. Zo vindt men het onbevangene terug wat vele Egyptische grafgiften kenmerkt. Vermeersch vergroot dit uit en verstilt dit in een broos eeuwigheid denken.

Het beeldhouwwerk Ziro met Saȋke, één van de hoogtepunten in de carrière van José Vermeersch, werd al snel na zijn creatie in 1969 door de Stedelijke Musea Kortrijk aangekocht.
Het oorspronkelijke beeld was gerealiseerd in terracotta door José Vermeersch en in een zwarte verf beschilderd, om zo het effect van brons na te bootsen. Het was de wens van José Vermeersch om het keramische beeld in brons te realiseren.
Op vraag van de familie gaf de Stedelijke Musea Kortrijk haar akkoord om het beeld in brons te laten uitvoeren in acht exemplaren waarvan de ‘ épreuve d’artiste’ in bezit kwam van de stedelijke collectie.
Vermeersch ontwikkelde een patina op brons die erg dicht de huid van de vroegere keramische beelden benaderde. Het bronzen beeld ‘Ziro met Saȋke’ werd in deze patina afgewerkt,

Object hiërarchie: 1 items